sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Scriitorul Ivan Franko sărbătorit la Cluj

În anul în care se împlinesc 155 de ani de la nașterea unui geniu al literaturii și culturii ucrainene, Ivan Franko, specializarea limba și literatura ucraineană din cadrul Departamentului de Limbi și Literaturi Slave a Facultății de Literea a UBB, Cluj-Napoca, cu sprijinul financiar al UUR Cluj a organizat o manifestare literară de excepție.
Vă invităm să urmăriți un material realizat ca urmare a acestui eveniment.
Mulțumim pentru aportul lor tuturor celor implicați în realizarea acestui material, în frunte cu cei doi coordonatori ai manifestării: lect. univ. dr. Mihaela Herbil și
lect. univ. dr. Ioan Herbil!

Variantă înregistrată (calitate video/audio mai slabă)

Variantă fără siglă, comprimată din original, cu calitate video/audio mai bună

26 de comentarii:

  1. Excelent!!! Dragii mei ucraineni din celelalte filiale ale U.U.R., unde sunteti, ce faceti? Ce face mult preaslavita filiala din Bucuresti? Nu si-a regasit inca "steaua" norocoasa? Desi fac parte din una din cele mai mari filiale din tara, apreciez enorm de mult activitatile care au loc la filiala Cluj, unde "acea mana de oameni" adunati in ultimii ani da dovada de un profesionalism aparte. Хай наші українці будуть й на далі відшліфовувати свою самобутність, як нацменшина в морі латинізму. Ii felicit pe organizatori, participanti si pe realizatorii emisiunii. Un mesaj prietenesc: "nu fiti epigoni", luati ca exemplu aceste actiuni si ascultati "голос вопящего в пустине"...

    RăspundețiȘtergere
  2. Atat manifestarea in sine cat si realizarea materialului nu sunt altceva decat o remarcabila coordonare de talent si daruire. Sunteti nemaipomeniti, stimati organizatori, dragi studenti. Continuati-va drumul anevoios, dar plin de satisfactii, in acelasi fel. Ne faceti sa fim mandri ca suntem ucaineni.

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga "anonimule"! Vad ca-ti place sa te legi de "preaslavita filiala de Bucuresti". Chiar te intereseaza asa de mult despre ce face? Daca da, am sa-ti raportez. Fii sigur ca facem mai mult decat face filiala de Cluj, insa noi nu avem "sub nasul nostru" TVR3 si o d-na Jiga disponibila pt mediatizare. Despre Aniversarea Lesia Ukrainka ai auzit? Despre Simpozionul international T.Sevcenco ai auzit? Dar despre Ziua culturii ucr, Ziua Ucrainei? Mai citeste si ziarele UUR si mai informeaza-te. Despre Aniversarea Zorea ai aflat? Mai bine te-ai interesa ds ce face Sighetul "centrul cultural ucrainean" unde este grosul populatiei ucrainene si altele asemanatoare!

    RăspundețiȘtergere
  4. Stimati "anonimi". Nu cred ca este firesc ca filiala din Cluj, sau mai bine zis actiunile acesteia sa devina camp de disputa intre alte filiale (Bucuresti si Sighet). Sunt convins ca fiecare filiala face ce poate si cum poate si nu trebuie sa uitam ca numarul si calitatea manifestarilor depind de mai multi fatori. Cu siguranta cred ca avenit momentul sa fim mai uniti si sa nu tot cautam "nod in papura". Nu avem nevoie de "comentatori sportivi" si mai mult, dorim ca acestia sa se implice si nu sa stea pe margine.

    RăspundețiȘtergere
  5. Si mai stimati anonimi, daca veti continua asa, veti genera mari deservicii etnicilor ucraineni.
    Ar fi timpul sa va opriti din vorba si sa creati mult mai multe fapte de calitate.
    Ucraineni, nu sunteti numai voi suntem si noi cei rasfirati in toata tara.... si culmea nu ne ascundem dupa diplome de licenta, capatate cu "mari eforturi intelectuale" de dupa 1990.

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, filiala din Bucuresti.
    ( Filiala din familie )

    RăspundețiȘtergere
  7. La ce familie te referi, anonimule? Esti cumva invidios ca nu ti-ai educat familia in spiritul ucrainean si n-ai avea cu cine sa te afirmi, precum altii, adica "smecherii de Bucuresti", precum i-a numit un faimos profesor universitar?
    Si poate mai stii ca afirmarea inseamna munca asidua si nici o rasplata? Simpozioane la facultate nu le poate face "o familie", ci doar o familie ucraineana mare si responsabila, precum este cea din Bucuresti pe care nu stiu de ce o urasc niste anonimi fara bun simt.

    RăspundețiȘtergere
  8. Da! sunt intrutotul de acord cu anonimii care nu sunt invidiosi ci realisti!!!
    Ei vad o anumita familie si nu un curcubeu de familii ucrainene.( In Bucuresti sunt multi etnici ucraineni...)
    De ce in marea familie " Zorea" de Bucuresti nu se regasesc si reprezentanti din alte familii di tara???, s-au nu sunt talentati???...
    De ce ???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca sunt "talentati" cum esti dumneata, de nici nu sti sa scrii corect ("s-au nu sunt...'nu este scrie corect, zau!), nu inseamna ca putem sa-i primim. La noi vin tineri "cu ureche" SI CU APTITUDINI DE DANS. Vrei si tu sa vii si nu te-a prinmit cineva? Якщо зовсім "наступив ведмідь на вухо", то не маємо що робити. Але можеш прийти для Організації Молоді, яка приймає всіх молодих до себе і підготовлє до життя. Навіть якщо і...щоб знати чарку випити. То треба також знати, повір! Наші молоді не осоромилися ніколи. Робили, взагалі, свою нелегку справу! Роби і ти так і потім говори!

      Ștergere
  9. PS Sunt un anonim de bun simt si nu urasc pe nimeni ci vad realitatea asa cum ne e prezentata....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dumneata, dragule si dezinformatule, stii ca Ansamblul "Zorea" care anul trecut s-a prezentat minunat la Concertul aniversar de 15 ani (au scris-o si ziarele noastre, chiar daca unora le-a fost "greu" s-o recunoasca!), a fost atat de "favorizata" de conducerea UUR ca nu a plecat absolut nicaieri la actiuni (chiar daca a avut si invitatii!). Asa ca n-ai ce sa invidiezi. Iar daca invidiezi, inseamna ca nu esti bun ucrainean! Nu vrei calitate si distrugi totul doar din invidie!

      Ștergere
  10. FELICITARI DOMNULE PROFESOR IVAN HERBIL!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Ptr. cei din Bucuresti steaua norocoasa va aparea pe bolta instelata cand preaslavita doamna si progeniturile ei vor accepta si alti tineri sa faca parte din organizatie si va zic cu mana pe inima ca nu sunt putini....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonimule, daca ai ceva de spus la adresa ansamblului ZOREA, te rog sa te prezinti ca sa putem dialoga.

      Mihai Colotelo

      Ștergere
    2. Minunat! Observ ca nici o emisiune a d-nei Cinar nu a generat atatea comentarii ca aceasta in care un oarecare a vrut sa se lege de ceea ce face, vezi Doamne?, filiala de Bucuresti. Va place, dna Cinar, ce se intampla? Pai, daca membrii devotati si activi ai grupului "Zorea" ar citi ce se scrie aici, nici n-ar mai face o miscare pt cultura ucraineana. Ati vazut cumva din cei invidiosi si rai aparitia ansamblului "Zorea" de astazi la Festivalul din Cismigiu? Stiti cum au reprezentat ucrainismul acolo? Extraordinar! Si noi citim aici "gandurile" unui analfabet care nici nu stie sa scrie ("s-au nu sunt alte familii..."), ca si cum "Zorea" isi primeste membrii preferential. Bine, acolo canta tineri cu un auz bun, bineinteles, dar si cu bun simt, nu ca cei pe care i-am citit anterior. Oare cum s-ar simti, sa zicem, dna Petretchi de la Rona daca am spune "doamna cu progeniturile ei"?..Sau numai pe cei de la Bucuresti care muncesc pe gratis ii vedeti? Urati ucraineni are tara asta daca s-ar raporta la ce a vazut la aceste "comentarii" de doi bani! Jenant, neputinciosilor!!!

      Ștergere
    3. Da! ar fi foarte bine sa citeasca membrii " Zorea" ce comentarii se fac la adresa lor si in felul acesta s-ar putea corecta.... iar miscarea pe care o fac ptr. cultura ucraineana ( nu fara interes )nu ar mai fi stropita cu alcool si prostie.....si poate bunul simt ... si auzul care nu e la fel de fin intodeauna.....ar intra in normal....

      Ștergere
    4. Iaroslava Colotelo23 iulie, 2012 14:28

      Obraznicule, cand ai venit tu sau altcineva la "Zorea" sa ceara intrarea in formatie si nu ati fost primiti? Eu am zis ca daca nu ai voce, poti sa dansezi. Sau daca nici asta, poti sa spui poezie etc. Ei, daca nu stii nimic si nici "nu ai timp", cum spun acei "majoritari" care doresc sa fie la "Zorea" "fara frecventa", este treaba lor. Ca daca doresc doar sa bea, n-avem cum sa-i satisfacem. Noi bem cand sarbatorim ceva. D-ta nu faci la fel? Sau esti sfantul sfintilor? Pacat ca avem un astfel de popor. De asta ajungem sa facem congrese peste congrese si referendumuri aiurea. Ciudata natie!

      Ștergere
    5. Chiar trebuie aprobare pentru comentarii? Inseamna ca toate mizeriile care s-au scris pana acum au primit astfel incurajarea!? Le convine deci celor de la TVR3 ce se scrie aici impotriva mea si a Ansamblului "Zorea"? Copiii mei, ca si altii, au deja copii si fac eforturi mari ca sa mentina nivelul ansamblului ucrainean, iar niste ordinari vin sa ne improaste cu noroi spre a ne descuraja si elimina... Cine or fi oare acei mizerabili care nici nu stiu sa scrie corect, dar blameaza? D-na Cinar stie cumva si ii place ce se intampla?

      Ștergere
  12. Lasati vrajeala si nu va mai certati. Ce aveti cu progeniturile. Vine Petretchi din decembrie in locul lui Buciuta si va aranjeaza bine de tot. Lasati "auzul" si auziti ce trebuie, ci nu ce vreti voi. Ori ce stea care a rasarit, trebuie sa si apuna. Totusi, de ce nu v-ati trimis copiii la Liceul ucrainean din Sighet? Incercati sa-i trimiteti peste hotare!? VAX...

    RăspundețiȘtergere
  13. Da grupul Zorea....sunt bunicei dar, in marele Bucuresti sunt ff multi ucraineni.
    Va-ti pus vreodata intrebarea de ce in grupul Zorea nu mai apar si alti tineri din tara?????....ca nu sunt talentati!?, sau poate... credeti ca nu stiu de Uniunea Ucrainenilor????? eu sunt sigur ca nu-i asa! sunt talentati, sunt buni dar acolo nu e loc de ei, nu sunt acceptati!!! e loc numai de neamul " Zorea".

    RăspundețiȘtergere
  14. de ce nu postati toate comentariile????

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Comentariile sunt postate în funcţie de cum am acces la calculator. Da, există o opţiune de aprobare comentarii, tocmai pentru a evita spamurile, care pot virusa şi de aceea, câteodată, un comentariu este postat mai târziu, nu imediat ce a fost scris. Există posibilitatea, foarte mică, ca unele comentarii să ajungă la spam şi poate de aceea nu au ajuns să fie publicate, că acolo, într-adevăr am setat să le şteargă automat. Blogurile sunt mai expuse la viruşi pentru că sunt gratuite, nu ca site-urile plătite, unde există mai multe opţiuni şi apărare mai bună. Cam asta e explicaţia pentru întârzierea publicării comentariilor sau poate chiar nepublicarea lor: simplă, tehnică. NU există nicio conspiraţie, de asta vă asigur :)

      Ștergere
  15. Regret! dar nu ma pot prezenta din motive lesne de inteles, dar treb sa intelegem odata pentru todeauna ca treb. sa promovam valorile autentice. Nu contest pregatirea anumitor persoane din grupul "Zorea", dar acest grup de alcoolici nu trebuie sa reprezinte comunitatea ucraineana, zau asa, nu ne onoreaza! Noi suntem multi dar nu avem loc de anumite progenituri care ne reprezinta nu intodeauna cu cinste!

    Ar trebui sa postati si asemenea comentarii ptr. a ne face intelesi si poate ne sau se pot corecta....

    RăspundețiȘtergere
  16. Cine crede ca ansamblul Zorea are un interes financiar se inseala. Cheltuim bani si timp ca sa ne intalnim la repetitii si sa cantam in public cu anumite ocazii. "Progeniturile" sunt profesionisti cu Conservatorul facut, care fac parte din ansamblu doar din pasiune si patriotism. Din acest motiv toate aceste comentarii negative si neadevarate ne dor. De asemenea, niciodata nu am refuzat vreun tanar ucrainean cu ureche muzicala sa intre in ansamblu. Nu am cantat in public in stare de ebrietate si nu suntem alcoolici. Sa va fie rusine!
    D-na Cinar-Jiga, poate ar fi bine sa interveniti in aceste discutii, ca sa evitam jignirile fara sens.
    Membrii ai ansamblului "Zorea"

    RăspundețiȘtergere
  17. Stimaţi comentatori,
    Ca să fie foarte clar: aceasta este un blog personal, care nu are legătură cu vreo poziţie oficială a TVR 3 sau TVR Cluj (aşa cum scrie şi în prezentarea lui!). Ideea creării lui a fost de a aduce, pentru cei interesaţi, mai aproape materialele despre etnicii ucraineni. Cu amărăciune în suflet constat că devine, pe alocuri, un câmp de luptă, de dispute, iar invidiile ies la suprafaţă foarte urât. Numele meu apare ca şi cum aş încuraja aşa ceva, de aceea precizez o dată pentru totdeauna: NU am încurajat, nu încurajez şi nu voi încuraja astfel de jigniri, motiv pentru care anunţ că nu voi mai aproba comentarii care aduc jigniri nefondate la adresa unora sau altora. Am aprobat comentariile de mai sus doar pentru că am considerat de cuviinţă că fiecare merită să-şi expună părerea, iar cei menţionaţi să aibă oportunitatea de a-şi expune şi ei punctul de vedere. Au fost prea multe referiri, nu doar una, sporadică, şi de aceea mi s-a părut cinstit să fie prezentate poziţiile părţilor menţionate. Adică: doar am oferit un cadru de a se prezenta nişte puncte de vedere!!
    În afară de cei care s-au semnat la comentarii nu cunosc restul autorilor şi a afirma (dna Oresia) că îmi place aşa ceva mi se pare deja o jignire. Am încercat să nu intervin, ca să dau posibilitatea celor menţionaţi să-şi poarte ei bătăliile.
    Mă doare sufletul pentru ceea ce citesc, pentru că, încă o dată se confirmă, din păcate, ce dezbinaţi suntem noi, ucrainenii. În loc să ne unim forţele sau să apreciem ceea ce se străduiesc unii să facă, ştim doar să împroşcăm cu noroi! Mare păcat!!
    Respect şi voi respecta munca şi străduiţa tuturor celor care fac ceva pentru promovarea valorilor adevărate, a culturii şi obiceiurilor noastre!
    Ca să lămuresc lucrurile, pentru a nu ştiu câta oară: NU sunt nici membră, nici simpatizantă a vreuneia dintre mişcările multe ce se înalţă dintre ucrainenii noştri. Sunt doar un simplu jurnalist, care încearcă să prezinte frumosul ucrainenilor. Împuşcaţi-mă pentru asta! Voi face acest lucru cât voi putea, chiar dacă devine din ce în ce mai greu. Sunt o persoană optimistă şi încă mai cred că există bine şi frumos şi e de datoria noastră să-l evidenţiem!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu va pierdeti speranta, stimata D-na Jiga, pentru ca oamenii care au ceva de spus, indiferent de domeniu, va apreciaza munca si daruirea. Si sa stiti ca nu suntem deloc putini, doar ca, din pacte, nu avem timp sa ne facem auziti. Aici e vina noastra. Poate daca ne-am uni fortele am reda valorilor locul cuvenit, iar intrigantii ar ramane in umbra, acolo unde le este locul. Va felicit si va doresc sanatate si putere de munca pentru a putea arata in continuare frumosul din oameni!!!

      Ștergere

Părerea ta