joi, 6 august 2015

Permise trecere România-Ucraina

Românii şi ucrainenii din localităţile de graniţă vor putea trece dintr-o ţară în alta doar pe baza unui permis.  De asemenea, etnicii români din Ucraina vor avea la dispoziție şi un nou punct consular, la Slatina (Solotvino), în regiunea Transcarpatia.
Acordul care permite micul trafic de frontieră între România şi Ucraina a intrat în vigoare la mijlocul lunii mai, iar primele permise sunt deja în lucru. Persoanele vizate de acord sunt locuitorii unei zone de 30 km situate de o parte şi de alta a frontierei comune, zonă care poate fi însă extinsă la maximum 50 de km de linia de frontieră în cazul unităţilor administrativ-teritoriale care se întind dincolo de limita celor 30 de km. Pentru cetăţenii români acordul nu schimbă mare lucru. Ei mergeau şi până acum în Ucraina fără viză. Cei mai mulţi trec graniţa pentru a face cumpărături. Alimentele, ţigările şi chiar hainele sunt mult mai ieftine decât în România. Pentru cetăţenii ucraineni însă acest lucru înseamnă că vor putea circula în România fără viză, doar pe baza acestui permis, însoţit de un paşaport valabil.
Etnicii români din Ucraina vor avea la dispoziție şi un nou punct consular, la Slatina (Solotvino), în regiunea Transcarpatia. Astfel, se va facilita şi procedura de obţinere a permiselor de trecere pentru românii care locuiesc în regiune. Decretul de înființare a consulatului a fost semnat, miercuri, 22 iulie, de către președintele României, Klaus Iohannis, după ce subiectul a fost discutat în luna februarie, la București, de ministrul de externe Bogdan Aurescu și omologul său ucrainean, Pavlo Klimkin. Dorința românilor din Ucraina de înființare a unei misiuni diplomatice a României şi  în Transcarpatia este mai veche, având în vedere că actualmente, pentru a obține viza de intrare în România sau permisul de trecere, etnicii români din această zonă trebuie să se deplaseze până la Consulatul General al României de la Cernăuți. Vestea este primită cu mare bucurie de către românii din această regiune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Părerea ta